Wednesday, December 30, 2009

biarlah awak jadi awek saya yg last..

2 comments
31 Dec 2009 (Thursday) 10.16 am

aku sgt hepi.. try menahan diri daripada menulis.. tp lumrah diri aku.. aku akan tulis apa2 sahaja..

ari nih last day utk thn 2009, dan minggu ini adalah minggu yg sgt membahagiakan aku.. banyak sbb yg buatkan aku hepi skrg nih.. dan aku rasa jarang nk dpt perasaan ini lebih2 lagi nak ngadap thn baru.. adakah ini semua petanda yg baik dlm hidup aku..

betul laa org kata.. hidup nih putaran roda.. rasanya minggu lepas aku bengong mcm org gila.. dah sebulan aku bengong sebenarnya.. rasa bengong sgt dan sgt mengganggu semua urat kepala aku sampaikan aku terhancurkan kereta org..

tp aku selalu kata kat diri aku, aku akan selalu bengong kalau tak hadapi realiti nih.. walaupn sgt perit tp tabah dan angkat muka.. walaupn sakit hati dan benci tp kena hadapi jugak.. so benda yg membengongkan aku selama sebulan nih.. aku hadapi gak.. akhirnya.. aku blh berbangga pada diri dgn apa yg aku buat.. dan bangun tido dalam keadaan yg segar..

apa yg menghepikan aku..
1) words dpd orang yg betul2 aku syg.. susah wei dia nak cakap benda2 mcm nih.. so ayat dia buatkan aku bermimpi yg indah2 mlm tuh.. hehehhee.. ke aku salah dengar.. :)
2) aku cabar hati aku menghadapi apa yg aku tak mau.. akhirnya blh bangun dpd tido dan gelak.. sbb benda tuh dah mcm curah air kat daun keladi.. walaupn parut tetap ada.. tp aku dah ok..
3) buat aktiviti luar, main futsal.. dan gelak2 dgn abg2 'foto sampah'.. hehhehee sgt menghepikan.. thanks eyan..

wei jarang aku nak dpt hepi mcm nih.. selalunya nampak je aku gelak2 tp dlm hati hanya Allah je yg tau mcm mana..

tahun baru? 2010.. mcm mana ye?

Monday, December 28, 2009

kata itu doa..

0 comments
29 Dec 2009 (Tuesday) 12.54 pm

doakan yang baik2 untuk orang.. secara tak sedar sebenarnya kita doakan benda yg sama utk diri kita..

contoh, "saya harap awk hepi".. sebenarnya kata2 tuh utk diri kita jugak.. kita pn harap diri kita hepi kan..

aku sehabis daya tukar hati aku yg hitam menjadi putih.. selalu berprasangka baik.. dan selalu doakan orang sekeliling dapat apa yg diaorg inginkan.. so apa yg kita kata kat orang lain adalah satu doa kan..

kalau ada benda yg kita tak suka.. diam.. dan try senyum..

susah nak jadi baik.. dan bukan mudah nak jadi seorang yg berhati baik.. tp macam yg kawan aku pernah kata.. kalau org tuh mmg baik.. bukan susah nak tukar perangai yg tak bagus2 tuh.. so adakah aku seorg yg baik.. hahhahahaha..

uits.. satu lagi.. pujian untuk diri sendiri bukan laa masuk bakul angkat sendiri.. mmg kadang2 orang menyampah bila kita puji diri sendiri.. tp tuh semua motivasi.. kalau kita tak cakap diri kita baik.. sape lagi nak cakap kita baik kan.. dan bukankah kata itu doa..

mmg susah nak fikir posotif.. tp setiap kali minda kita fikir negatif.. dan kita sedar apa yg kita fikir tuh negatif.. cepat2 fikir benda yg bagus..

aku cuma cakap berdasarkan kepada perubahan yang aku buat dalam hidup.. dan hasilnya sgt best..

kata itu doa.. dan sebelum berkata.. bersihkan hati dgn benda yg bagus2..

fikir positif pada jodoh kita..

2 comments
29 Dec 2009 (Tuesday) 12.39 pm

kalau orang dah kawin.. lega laa kan.. sbb diaorg fikir dah dapat jodoh diaorg.. tp sebenarnya perjalanan masih panjang..

dan untuk orang yg masih belum jumpa dgn jodoh.. erm.. fikir positif aje.. benda nih mcm motivasi gak.. dpd cakap, "aku tak tau jodoh aku kat mana".. lebih baik cakap.. "jodoh aku ada.. doa banyak2.. jumpa jodoh yang sepadan"..

erm.. tak mau komen lebih2 pasal isu sensitif nih.. sbb aku pun masih mencari jodoh aku lagi.. jodohku.. walau di mana anda berada.. jangan laa lama2 sgt munculkan diri.. penat laa main sembunyi2 nih.. hehhehehehe..

selalunya ada hikmah yang tersembunyi di sebalik benda yang terjadi.. smile selalu dan jangan selalu nangis2 ok.. tak bagus untuk kesihatan..

chaiyokk !!

Tuesday, December 22, 2009

kebajikan aka bonus

0 comments
23 Dec 2009 (Wednesday) 11.40 am

ari nih dapat duit kebajikan.. tuh company aku cakap.. dan bukan duit bonus sbb sgt sikit.. tp still bersyukur dgn apa yg ada.. kalau tahun lepas boleh buat shopping dan abis dalam 1 ari.. thn nih tak boleh buat apa2.. boleh tgk dan pegang sekejap je.. duit tuh kena dimasukkan dalam bank untuk membayar benda yang patut.. kan dah kata.. tahun nih adalah tahun mempokaikan diri.. sampaikan makan pn kena catu balik.. hopefully tak de benda yg boleh menazakkan duit aku lagi.. sbb sgt tak tau nak korek duit dpd mana.. benda nih akan berakhir bulan 6 tahun depan.. lepas tuh baru boleh berjoli.. huhuhuu kena banyak2 bersabar dgn dugaan menghadapi realiti yang penuh dgn metarialistik nih.. time nih baru sedar.. kalau tak de duit.. apa pun tak blh beli kan..

Monday, December 14, 2009

tahun 2009 dah nak abis..

2 comments
15 Dec 2009 (Monday) 03.14 pm

ari ini kejenya berjalan2.. buat keje sikit.. berjalannya banyak.. so mood nak buat keje agak terbantut.. tiba2 terfikir tahun 2009 dah nak abis.. ada benda yg tertunai dan benda yg tak boleh dibuat.. manusia hanya merancang.. tuhan menentukan.. tp tahun ini jugak adalah tahun menghabiskan duit demi sebuah masa depan..

tapi aku still boleh tersenyum disebalik apa yang berlaku.. sbb tuhan still syg kita.. so dalam 10 benda.. ada 2 benda yg aku tak blh dapat.. kira aku bernasib baik laa kan.. apa2 kena sediakan payung sebelum hujan..

kalau dulu aku manusia yang tak masa depan.. tp skrg nih aku dah jadi manusia yg start merancang.. apa aku akan jadi 5 thn akan dtg.. sbb aku bukan orang kaya.. dan duit tak dtg bergolek.. so kalau nak apa2 kena simpan duit.. dan simpan duit.. dan simpan duit sampai bila2..

kita tak kan tau apa yang berlaku masa depan.. so teruskan usaha menyimpan duit dan berdoa apa yg kita nk akan tertunai.. kalau tak dapat jgn laa sedih2.. sbb disebalik semua benda tuh kita pasti akan dapat yg lebih best..

semua musibah macam hancurkan tayar kereta orang.. benda yang tak bagus ini.. kena banyak2 bersabar.. mungkin itu kesalahan kita jugak.. kadang2 bila kita lupa tuhan.. Dia akan bagi balasan on the spot.. lebih baik kena kat dunia dpd kena kat akhirat kan..

tahun 2009 dah nak menutupkan tirainya.. tapi tirai kehidupan seorang manusia yang bernama hyt nih masih panjang.. tarik nafas.. fikir dalam2 dan fokus terhadap kehidupan ini.. bukak mata.. dan pandang sekeliling.. walaupn aku adalah seorang yg kurang peka pada keadaan sekeling.. tp still kena bukak mata luas2.. still kena mencari kekurangan diri dan perbaiki..

sbb kalau kita jadi baik.. ada kebaikan yg akan menunggu.. dan sabar menunggu akan membuahkan hasil.. buat dosa tak akan menyelamatkan kita.. sebaliknya tunggulah masa pembalasan..

aku manusia biasa.. selalu buat silap.. dan selalu jugak muhasabah diri sbb kadang2 bila terjadi benda di luar dugaan, kita akan tertanya2 kenapa terjadi.. tapi bersyukur dgn apa yang ada.. semoga kita dilindungi dan dirahmati.. sayangi diri sendiri.. dan hidup nih bukan untuk mencari kesedihan.. anggap je semua yg sedih2 tuh lumrah dan sebahagian hidup..

tahun 2009 meninggalkan azam yang tertunai..

accident lagi? apakah?

0 comments
14 Dec 2009 (Monday) 06.06 pm

nih namanya sudah jatuh ditimpa tangga.. tadi call mamat tuh.. dan dia pn terlanggar divider jalan.. wei.. apakah ini.. malam tadi aku.. nih dia plak.. sabar berbanyak je laa.. padahal kereta tuh dah kuar bengkel.. accident balik.. dan dpd apa yg aku dengar macam lagi teruk dpd malam tadi..

selalu mohon mintak dijauhkan hal2 mcm nih.. tp masih terjadi gak.. nape? sbb tuhan nak uji kita..

Sunday, December 13, 2009

kemalangan yang tak diduga..

0 comments
14 Dec 2009 (Monday) 09.12 am

Malam tadi.. nak balik umah.. kebetulan membawa kereta orang lain.. time tuh pukul 11 lebih rasanya.. mmg dah ada tanda2 awal.. maghrib tuh bawak kete yang sama.. tp terlupa nak turunkan hand break dan kete dah berjalan 5 km baru perasan.. mmg dah rasa lain tp teruskan perjalanan yang jauh.. pukul 11 lebih baru sampai kl.. hantar mamat tuh balik umah dan teruskan perjalanan balik..

dengan perasaan yang lain macam dan tak sedap hati.. turunkan cermin kereta.. dan bukak lagu kuat2.. bawak kete sgt slow.. sbb tempat tuh banyak lubang.. tp mmg nak jadi cerita kot.. sampai kat traffic light.. berhenti sbb lampu merah.. bila lampu hijau.. corner slow2.. tiba2.. gedegang.. aku terlanggar penghadang jalan yg tingginya paras lutut..

lepas tuh takut.. sbb tuh bukan kete aku.. apa aku nak jawab.. ada lelaki datang dan tgk keadaan aku yg dah menggigil dan tak tau nak buat apa.. mmg rasa dunia dah hitam time tuh.. mamat tuh cakap tayar kete pancit.. rabak ok tayar tuh..

time tuh try cool kan diri.. tp tak blh.. call owner kete.. takut nak bgtau hal sebenar sbb mmg kecuaian diri.. so terbagi tau terlanggar lubang..

aku dah dpt rasa sesuatu yg buruk akan berlaku.. tak sangka berlaku.. nasib baik tak langgar kete orang.. apa2 pn aku bersalah.. ok tak mau bawak kete orang lain lagi.. tobat..

agaknya benda nih berlaku sbb jiwa aku tak tenang kot.. stress dgn keadaan sekitar.. dan stress dgn keadaan sendiri.. tetiba fobia nak bawak kete..

dia blh maafkan aku ke sbb aku buat kete dia jadi mcm tuh? hhuuhuhuhuu.. tolong..

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates