Sunday, August 5, 2018

I miss you

0 comments
Love will get deeper
I think of you again in such a season
I miss you

Petals fly in the wind
It colors my eternal love
I miss you... even now

Where should I go tomorrow?
Blow in the wind
disappear to the crowd of people

Tears fall down (falling down) hold this limited moment I miss you... all time

Probably for all people broken at night crying at dawn

Eventually like a rose bloom... bloom... falling like cherry blossoms

I miss you..

Tuesday, May 30, 2017

Different World

0 comments
Different World 

I've been,
Out on the ocean.
Sailing alone,
Traveling nowhere.

You've been,
Running on hard ground.
With just you around,
Your heart beats the only sound.

But I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And when it's time.
I'll leave the ocean behind

So I'll look,
Out for a lighthouse.
See through the fog.
Search the horizon.

You'll be,
Like in a movie.
Where everything stops;
You can see clearly now.

But I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And when it's time.
I'll leave the ocean behind.

Cause I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And someday,
The crash of the waves will be far away,
And I will sail in your eyes.
Cause when it's time.
I'll leave the ocean behind.

Kita berada di dalam dua dunia berbeza
Kau di sana, aku di sini
Semoga suatu hari nanti, kau akan temui aku di hatimu
Dan kau jadi miliku selamanya..

Yang menyayangimu,
30 May 2017 11:40PM

Wednesday, March 9, 2016

Kedai Bengkel Kereta Jujur Multimec Auto Service USJ 1 En Muin

4 comments
9 March 2016 (3:50 PM)


Disebabkan pomen yang selalu aku pergi area Shah Alam tidak available, so aku google untuk mencari bengkel kereta. Maka, terjumpalah 1 pomen yang viral. Nama pomen nih En Muin. Bengkel area USJ 1, berhadapan dengan masjid.


Disebabkan viral yang pomen nih sangat jujur dan dengan harapan pomen nih tidak sembelih aku, maka aku mengambil keputusan hantar kereta ke sini.


Berlaku adegan yang tidak mengembirakan aku, bila kereta dah siap dan aku tengah menunggu nak ambil kereta aku, aku perhatikan ramai jugak perempuan yang hantar kereta ke sini. Ada seorang pomen ini, aku tidak tahu nama, pomen ni berbadan besar sikit, dan panggil seoarang customer perempuan nih dengan panggilan you you.


Conversation seperti begini:


Pomen : "You you, kereta you nih gini - gini" (Aku tengah sibuk menegok kereta aku, tapi bila pomen nih panggil you you, aku dah start alert sebab geli dengan panggilan tersebut)
Tiba-tiba..
Pomen : "you you, kereta you nih kena tukar minyak gearbox nih, harga 200 lebih jugak nak tukar nih" (Glupp aku telan air liur sebab harga ratus-ratus buatkan aku alert, dalam hati, ehh minyak gearbox beberapa puluh aje kan.. terus google.. sah pomen nak sembelih minah ni)


Kemudian, minah ni duduk di hadapan aku (agak muda minah nih)
Aku : "Awak, pomen tuh cakap awak kena tukar minyak gearbox ke? dia bagi harga 200 lebih ke? " (sambil aku bagi tengok harga minyak gearbox sebenar di internet kat handphone aku).


Terus aku bagi nasihat, harga minyak gearbox tak semahal itu, baik pergi bengkel lain.


Kesimpulan, sila google apa sahaja yang pomen bagitahu mengenai kerosakkan kereta. Internet adalah gedung maklumat, apa yang rosak, siap harga barang yang rosak, harga upah pun ada. Dan kalau nak pergi bengkel Multimec Auto Service USJ 1 yang berhadapan dengan masjid nih, jumpa En Muin atau En Lan sahaja.


Kesian aku tengok perempuan yang tak tahu apa2 pasal kereta dan hampir kena sembelih.













Tuesday, December 8, 2015

I promise

0 comments
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If you need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 

Every time that I need you by my side 
Every time I lose my way in life 
You’re my circle of life, compass and guide 
There behind me 
And one day when the tables finally turn 
And it’s me you’re depending on 
I’ll put you first, hold you close 
Like u taught me 
Know that I’ll be there for you, for you

I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If u need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always care for you, go anywhere for you
If you need me closer, I’ll be right over I swear

There are days when I just don’t want to talk 
And your feelings hit a wall 
But that won’t change the love you’ve raised inside this family 
Everything that I do is to make you proud 
I just want to say it, and say it loud 
You’re my heat when I’m cold 
The place I call home, and always will be know that I’ll be there for you, for you

Having someone to go to 
Having someone to love 
Having both is a blessing 
That was sent from above
I know that wherever I’ll go 
You’ll be forever in my heart

Tuesday, October 6, 2015

Scammer SMS

0 comments
6 Oct 2015 (5:47 PM)

Perkara yang perlu dibuat bila dapat scammer sms yang anda tidak langgan dan duit kredit anda di tolak. Sila buat aduan beramai-ramai supaya tidak ada orang lain yang terkena.

1) Call customer service dan mintak stop kan nombor tersebut dan buat aduan.
2) Buat aduan secara online ke service provider
3) Buat aduan ke Communication and Multimedia Consumer Forum of Malaysia http://www.complaint.cfm.org.my

Aduan Aku :

Pada 6 Oct 2015, saya check bil secara online melalui www.celcom.com.my untuk nombor telefon 019XXXXXXX dan mendapati

1) untuk invois bertarikh 18/08/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 6 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.
2) untuk invois bertarikh 18/09/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 14 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.

Saya telah call celcom customer service pada 6 Oct 2015 masa 5:00 PM dan batalkan nombor tersebut.

Kemudian, saya check di internet dan mendapati kejadian ini telah lama berlaku. Jika sms ini adalah scammer,

1) CELCOM adalah pihak bertanggungjawab untuk sekat nombor 23776 daripada menghantar SMS kepada pengguna telefon.
2) Jika pihak CELCOM tidak dapat menghalang sms tersebut, sepatutnya pihak CELCOM tidak boleh mengenakan charges kepada pengguna kerana mengetahui sms tersebut adalah scammer
3) CELCOM sepatutnya lebih prihatin kerana charges tersebut membebankan pengguna di samping charges GST juga membebankan.
4) Saya mengharapkan CELCOM boleh mengambil langkah proactive untuk mengelakkan kejadian ini berlaku kepada pengguna lain yang tidak sedar mereka di charges.

** Kejadian ini buatkan aku marah sebab secara tidak sedar total duit yang dipaksa bayar sebanyak RM 20
** Aku tidak halalkan sesen pun diambil. Next appointment kita di akhirat ok.

Tuesday, September 22, 2015

Bila berseorangan, cari memori terindah

1 comments
22 Sept 2015 (10.54 pm)

Aku down bila dia bz dan kami tak berjumpa berminggu-minggu, sedih, rasa berseorangan, mula fikir negatif yang akhirnya memakan perasaan.

Pagi tadi bangun dengan harapan baru setelah melalui mimpi yang indah, aku diberitahu jika sedih dan rasa berseorangan, cari memori terindah bersama dia, nescaya anda akan senyum sendiri.

So, malam ni aku start bukak blog, dan baca semua kisah suka duka yang aku taip, dan baru aku sedar aku jatuh cinta pandang pertama pada dia, satu perasan yang lama tak rasa setelah hubungan kami sangat lama dan sering berjauhan dan ditinggalkan.

Aku kenal dia pada April 2009 dan sekarang Sept 2015, wow 6 tahun dah, patut laa perasan yang dulu bunga-bunga macam bunga ros dah start layu. Lagi-lagi sekarang ni aku berdarah manis dan hampir nak tamatkan zaman bujang, so setan selalu cari jalan dan percikkan unsur negatif pada diri.

Hopefully dia faham yang aku tak mampu berseorangan, dan hopefully kalau aku berseorangan aku mampu terus tabah.

Alhamdulillah hidup aku berjalan seperti yang aku rancangkan, aku dah start buat part time job as cwa consultant aka financial consultant. I'm happy to talk about money and educate people around me how saving consistently can make you rich even you not coming from rich family. wow english gitu. hehe. Dan aku suka jadi financial consultant sebab selain dapat educate orang, aku juga dapat side income tanpa keluarkan model sesen. I love so much tang tak perlu keluarkan modal tuh. Aku pergi training berbayar pun untuk tambah skill, jumpa org hebat dan excellence motivasi.

Motivasi adalah perkara penting untuk manusia macam aku yg selalu down dalam beberapa saat sahaja. Berjumpa orang hebat dan jauh pengalaman juga penting untuk menambah value hidup kita. Kita patut berjumpa orang baru dalam hidup untuk kita belajar ilmu hidup.

Alhamdulillah apa yang dirancang menjadi, harap-harap boleh bermula awal untuk kehidupan selepas dunia ni. Simpan duit untuk haji, itu rukun islam ke 5 yang wajib kan. Dalam hidup buat yang wajib dulu, yang sunat selapas itu. Pakai baju muslimah dengan sempurna dan tutup aurat dengan sempurna. Buang habis semua maksiat-maksiat. Banyak bersedekah untuk saham akhirat. Nak jadi muslimah sejati yang dipandang tinggi oleh Allah !!. Itu azam terbaru saya !! hopefully can archive before DIE !!

Friday, July 24, 2015

beli rumah vs melancong

0 comments
24 July 2015(4.02pm)




Sebenarnya nak tulis tajuk di atas sebagai melayu vs cina vs india, tapi nampak macam rasis, so tukar tajuk jadi beli rumah vs melancong.




Pagi tadi buka wassap family dan kawan-kawan semua cerita pasal melancong sana, melancong sini, tapi tiba-tiba seminit kemudian ada seorang officemate cina datang dan bercerita dengan officemate india, mengenai hal rumah. Officemate cina cerita sebelum kawin dia dah beli 1 rumah, then selepas kawin beli rumah join dengan husband, sekarang dia baru beli rumah kat seremban sebagai investment. Wahh, sangat best..




Kesimpulannya, dunia melayu saya penuh dengan kisah pelancongan sampaikan saya pun terjebak untuk ikut. Hidup kita dipengaruhi keadaan sekeliling, maksudnya kalau kawan-kawan/keluarga suka pada aktiviti melancong, sedikit sebanyak kita akan terjebak jugak akhirnya (seperti saya, hohoho).


Bagi saya, tiada masalah untuk buat apa sahaja asalkan tahu kemampuan dan bijak uruskan kewangan.




Nak tahu tips melancong free?


Contoh : Dapat bonus 2 bulan gaji + duit simpanan = ada RM8000 dalam tangan.
Simpan dalam unit trust 5 tahun, akan gandakan duit jadi RM16000,
duit RM8000 bawa boleh pergi melancong, duit RM8000, simpan lagi untuk pergi melancong 5 tahun akan dating.




* So, boleh melancong free kan, sebab bukan guna duit sendiri untuk melancong tapi guna duit dividen/bonus daripada duit pokok yang disimpan dalam unit trust.

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates