Wednesday, February 20, 2019

Beli rumah lagi

0 comments
20 Feb 2019 (9:58 PM)

Alhamdulillah sebulan yang lepas dapat kunci rumah di Bandar Sunway. Ini rumah yang ke empat atas nama aku. Cukup lah kan rumah ada 4 je. Rumah banyak penat nak jaga penyewa. Ada 2 rumah sublet. Sekarang ini pun penyewa ada 30 orang dengan karenah berbeza-beza.

1) Rumah Shah Alam. Loan RM 1000, Sewa RM 2000, Maintanance + Bil RM 600, Untung RM 400
2) Rumah Puncak Jalil Loan RM 2200, Sewa RM 2000, Bil RM 100, Rugi RM 200
3) Rumah Pontian - Dalam process
4) Rumah Bandar Sunway. Loan RM 1000, Sewa RM 1600, Maintanance + Bil RM 200, Untung RM 400
5) Rumah Sublet Sewa dengan owner RM 1400, Sewa RM 2000, Bil RM 200, Untung RM 400
6) Rumah Sublet Sewa dungeon owner RM 650, Sewa RM 1400, Bil 150, Untung RM 600

Matlamat setiap orang berbeza. Walaupun ada orang rasa dengan gaji aku sekarang, aku boleh beli rumah lagi tapi aku ada matlamat sendiri. Fasa hidup susah dan zaman catu makan dah berlalu. Sekarang zaman bermewah (tapi dalam keadaan terkawal). Kalau dulu seminggu aku akan peruntukan RM 50 aje untuk makan, sekarang ini aku akan beli aje apa yang aku nak sampai badan pun naik melampau-lampau.

Gaji sekarang pun dah ok. Kerja bukan di level stress sebab masih budak suruhan bos.
Sekarang ini rasa macam nak beli kereta baru.

Matlamat seterusnya
1) Mungkin beli kereta (masih berfikir lagi)
2) Aset/rumah penting, tapi duit simpanan juga penting. Simpan duit untuk buat pokok. Nak tuai masa pencen nanti.
3) Travel tiap-tiap tahun atau 2 tahun sekali.
4) Eratkan hubungan keluarga (balik 2 atau 3 bulan sekali). Kalau balik kampung at least kena ada RM 1000 (beli barang rumah untuk ibu + belanja makan + duit minyak + duit tol)
5) Walaupun sekarang duduk rumah sewa, nak jadi kan home sweet home (renovate dapur + beli barang deco). Rumah penyewa duduk cantik dan complete, rumah saya penuh anai-anai, toilet pun tak de flush, sinki pun bocor.. aishhhh..)



Esok masih ada

0 comments
Sempurna.. apakah maknanya?
Mungkin sekadar rasa yang dijanji seketika
Cintaku benar untuk dia
Namun apakah kesudahannya bersama?

Hadirnya rindu ini
Akhirnya ku mengerti
Bayang kenangan kita berdua
Di ruang ini cinta ku bertemu

Mengertilah kasih kita sempurna
Biar masa terhenti, rinduku masih ada
Walau malam berganti
Bahagia menanti lenamu
Kerana esok diriku masih ada

Percaya.. terukir takdirnya
Bukanlah dusta cintaku untukmu selamanya
Hadirnya rindu ini akhirnya ku mengerti
Bayang kenangan kita berdua
Di ruang ini cinta kita bertemu

Dalam hilang ku cari, setia ku berjanji
Jiwa kita bersama kasihku dikau segalanya


Kepada Suami Tercinta,
Cinta kita tidak sempurna. Jika bahagia di dunia, biarlah bahagia selamanya hingga ke syurga.
Jika sebaliknya, biarlah kebahagiaan ini dirasai di syurga.

Kepada Suami Tercinta,
Semoga lebih mengerti isterimu. Kerana isterimu tidak mampu mencari bahagia yang lain...
Semoga bahagia milik kita berdua.



Sunday, August 5, 2018

I miss you

0 comments
Love will get deeper
I think of you again in such a season
I miss you

Petals fly in the wind
It colors my eternal love
I miss you... even now

Where should I go tomorrow?
Blow in the wind
disappear to the crowd of people

Tears fall down (falling down) hold this limited moment I miss you... all time

Probably for all people broken at night crying at dawn

Eventually like a rose bloom... bloom... falling like cherry blossoms

I miss you..

Tuesday, May 30, 2017

Different World

0 comments
Different World 

I've been,
Out on the ocean.
Sailing alone,
Traveling nowhere.

You've been,
Running on hard ground.
With just you around,
Your heart beats the only sound.

But I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And when it's time.
I'll leave the ocean behind

So I'll look,
Out for a lighthouse.
See through the fog.
Search the horizon.

You'll be,
Like in a movie.
Where everything stops;
You can see clearly now.

But I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And when it's time.
I'll leave the ocean behind.

Cause I know,
Once in a while we will find,
The sound of your heart beats with mine.
And someday,
The crash of the waves will be far away,
And I will sail in your eyes.
Cause when it's time.
I'll leave the ocean behind.

Kita berada di dalam dua dunia berbeza
Kau di sana, aku di sini
Semoga suatu hari nanti, kau akan temui aku di hatimu
Dan kau jadi miliku selamanya..

Yang menyayangimu,
30 May 2017 11:40PM

Wednesday, March 9, 2016

Kedai Bengkel Kereta Jujur Multimec Auto Service USJ 1 En Muin

5 comments
9 March 2016 (3:50 PM)


Disebabkan pomen yang selalu aku pergi area Shah Alam tidak available, so aku google untuk mencari bengkel kereta. Maka, terjumpalah 1 pomen yang viral. Nama pomen nih En Muin. Bengkel area USJ 1, berhadapan dengan masjid.


Disebabkan viral yang pomen nih sangat jujur dan dengan harapan pomen nih tidak sembelih aku, maka aku mengambil keputusan hantar kereta ke sini.


Berlaku adegan yang tidak mengembirakan aku, bila kereta dah siap dan aku tengah menunggu nak ambil kereta aku, aku perhatikan ramai jugak perempuan yang hantar kereta ke sini. Ada seorang pomen ini, aku tidak tahu nama, pomen ni berbadan besar sikit, dan panggil seoarang customer perempuan nih dengan panggilan you you.


Conversation seperti begini:


Pomen : "You you, kereta you nih gini - gini" (Aku tengah sibuk menegok kereta aku, tapi bila pomen nih panggil you you, aku dah start alert sebab geli dengan panggilan tersebut)
Tiba-tiba..
Pomen : "you you, kereta you nih kena tukar minyak gearbox nih, harga 200 lebih jugak nak tukar nih" (Glupp aku telan air liur sebab harga ratus-ratus buatkan aku alert, dalam hati, ehh minyak gearbox beberapa puluh aje kan.. terus google.. sah pomen nak sembelih minah ni)


Kemudian, minah ni duduk di hadapan aku (agak muda minah nih)
Aku : "Awak, pomen tuh cakap awak kena tukar minyak gearbox ke? dia bagi harga 200 lebih ke? " (sambil aku bagi tengok harga minyak gearbox sebenar di internet kat handphone aku).


Terus aku bagi nasihat, harga minyak gearbox tak semahal itu, baik pergi bengkel lain.


Kesimpulan, sila google apa sahaja yang pomen bagitahu mengenai kerosakkan kereta. Internet adalah gedung maklumat, apa yang rosak, siap harga barang yang rosak, harga upah pun ada. Dan kalau nak pergi bengkel Multimec Auto Service USJ 1 yang berhadapan dengan masjid nih, jumpa En Muin atau En Lan sahaja.


Kesian aku tengok perempuan yang tak tahu apa2 pasal kereta dan hampir kena sembelih.













Tuesday, December 8, 2015

I promise

0 comments
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If you need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 

Every time that I need you by my side 
Every time I lose my way in life 
You’re my circle of life, compass and guide 
There behind me 
And one day when the tables finally turn 
And it’s me you’re depending on 
I’ll put you first, hold you close 
Like u taught me 
Know that I’ll be there for you, for you

I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If u need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always care for you, go anywhere for you
If you need me closer, I’ll be right over I swear

There are days when I just don’t want to talk 
And your feelings hit a wall 
But that won’t change the love you’ve raised inside this family 
Everything that I do is to make you proud 
I just want to say it, and say it loud 
You’re my heat when I’m cold 
The place I call home, and always will be know that I’ll be there for you, for you

Having someone to go to 
Having someone to love 
Having both is a blessing 
That was sent from above
I know that wherever I’ll go 
You’ll be forever in my heart

Tuesday, October 6, 2015

Scammer SMS

0 comments
6 Oct 2015 (5:47 PM)

Perkara yang perlu dibuat bila dapat scammer sms yang anda tidak langgan dan duit kredit anda di tolak. Sila buat aduan beramai-ramai supaya tidak ada orang lain yang terkena.

1) Call customer service dan mintak stop kan nombor tersebut dan buat aduan.
2) Buat aduan secara online ke service provider
3) Buat aduan ke Communication and Multimedia Consumer Forum of Malaysia http://www.complaint.cfm.org.my

Aduan Aku :

Pada 6 Oct 2015, saya check bil secara online melalui www.celcom.com.my untuk nombor telefon 019XXXXXXX dan mendapati

1) untuk invois bertarikh 18/08/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 6 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.
2) untuk invois bertarikh 18/09/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 14 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.

Saya telah call celcom customer service pada 6 Oct 2015 masa 5:00 PM dan batalkan nombor tersebut.

Kemudian, saya check di internet dan mendapati kejadian ini telah lama berlaku. Jika sms ini adalah scammer,

1) CELCOM adalah pihak bertanggungjawab untuk sekat nombor 23776 daripada menghantar SMS kepada pengguna telefon.
2) Jika pihak CELCOM tidak dapat menghalang sms tersebut, sepatutnya pihak CELCOM tidak boleh mengenakan charges kepada pengguna kerana mengetahui sms tersebut adalah scammer
3) CELCOM sepatutnya lebih prihatin kerana charges tersebut membebankan pengguna di samping charges GST juga membebankan.
4) Saya mengharapkan CELCOM boleh mengambil langkah proactive untuk mengelakkan kejadian ini berlaku kepada pengguna lain yang tidak sedar mereka di charges.

** Kejadian ini buatkan aku marah sebab secara tidak sedar total duit yang dipaksa bayar sebanyak RM 20
** Aku tidak halalkan sesen pun diambil. Next appointment kita di akhirat ok.

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates