Friday, July 24, 2015

beli rumah vs melancong

0 comments
24 July 2015(4.02pm)




Sebenarnya nak tulis tajuk di atas sebagai melayu vs cina vs india, tapi nampak macam rasis, so tukar tajuk jadi beli rumah vs melancong.




Pagi tadi buka wassap family dan kawan-kawan semua cerita pasal melancong sana, melancong sini, tapi tiba-tiba seminit kemudian ada seorang officemate cina datang dan bercerita dengan officemate india, mengenai hal rumah. Officemate cina cerita sebelum kawin dia dah beli 1 rumah, then selepas kawin beli rumah join dengan husband, sekarang dia baru beli rumah kat seremban sebagai investment. Wahh, sangat best..




Kesimpulannya, dunia melayu saya penuh dengan kisah pelancongan sampaikan saya pun terjebak untuk ikut. Hidup kita dipengaruhi keadaan sekeliling, maksudnya kalau kawan-kawan/keluarga suka pada aktiviti melancong, sedikit sebanyak kita akan terjebak jugak akhirnya (seperti saya, hohoho).


Bagi saya, tiada masalah untuk buat apa sahaja asalkan tahu kemampuan dan bijak uruskan kewangan.




Nak tahu tips melancong free?


Contoh : Dapat bonus 2 bulan gaji + duit simpanan = ada RM8000 dalam tangan.
Simpan dalam unit trust 5 tahun, akan gandakan duit jadi RM16000,
duit RM8000 bawa boleh pergi melancong, duit RM8000, simpan lagi untuk pergi melancong 5 tahun akan dating.




* So, boleh melancong free kan, sebab bukan guna duit sendiri untuk melancong tapi guna duit dividen/bonus daripada duit pokok yang disimpan dalam unit trust.

Tuesday, July 14, 2015

Kereta vs Rumah

0 comments
15 July 2015(09.50 am)


Di laman-laman sosial (blog, fb, dan sebagainya) banyak artikal yang aku baca mengenai perkara pertama yang patut beli selepas mendapat kerja yang pertama, sama ada perlu beli kereta atau rumah?


Artikal-artikal tersebut sangat bagus sebab dapat membuka mata generasi muda zaman sekarang untuk membuat keputusan bijak. Keputusan bijak sekarang yang anda buat pada umur 20-an akan menentukan hidup anda pada umur 30-an dan seterusnya.


Pada umur 30-an ini, saya ada sebijik apartment, sebuah kereta 2nd yang dah habis bayar, 2nd house in process dan telah mempunyai sebuah rumah di kampung jika ingin pencen awal. Tetapi saya masih ada beberapa impian untuk saya kejar.


Ada beberapa orang pertikaian kenapa saya perlu membeli rumah dan biarlah bakal suami yang sediakan, Saya hanya dapat gelak di dalam hati sahaja. Mungkin pengajaran lepas yang membuatkan saya berhati-hari. Ibu saya dan arwah ayah bercerai hidup dan di kala itu ibu saya terpaksa membesarkan 4 orang anak yang nakal tanpa ada sebarang simpanan, rumah atau kereta. Nasib baik ibu saya bukan seorang suri rumah dan masih mempunyai kerja walaupun gaji tak sampai 600 di masa itu. Kejadian ini membuatkan saya bertekad untuk berusaha untuk dapatkan apa yang saya ada sekarang ini.


Komen yang paling teruk saya dapat, ialah buat apa nak kumpul harta, bukan boleh bawak mati, saya tetap senyum, sebab saya kesian dengan pemikiran orang yang sebegini. Harta memang tidak boleh dibawa mati, tetapi harta yang bermanfaat memberikan pahala yang berpanjangan untuk kehidupan kita selepas mati. Itu juga salah satu impian saya.


Alhamdulillah, saya mengamalkan beberapa tips yang membolehkan saya rasa agak stabil di zaman ekonomi yang tak berapa stabil.
1) simpan setengah gaji (Buat bisnes atau makan gaji sama sahaja, sila simpan setengah dpd apa yang anda dapat)
2) disebabkan hal no 1 di atas, saya akan berusaha untuk kawal perbelanjaan, buat excel untuk setiap duit masuk dan keluar, so anda akan tahu di mana anda berbelanja)
3) reward untuk diri (selalu setahun sekali di masa birthday, saya akan reward diri untuk beli handbag, perfume atau barang mahal, setahun sekali sahaja ye, bukan tiap-tiap bulan)
4) tidak ada kredit kad (saya tidak perlukan nya!! jika ingin beli perabut atau barang mahal, saya akan simpan rm50 atau rm100 sebulan sampai duit cukup untuk beli barang tersebut, said no to kredit kad)
5) ada kereta selepas beli rumah pertama (kena sanggup harung orang sesak, tunggu public transport berjam2, saya dah rasa semua itu).
6) Saya start dengan gaji yang kecil, so sentiasa rajin belajar dan jangan banyak komen terhadap kerja yang disuruh oleh orang atasan. Buat kerja kerana Allah swt dan Allah akan jaga kita dan berikan rezeki yang tidak disangka-sangka.
6) Jangan terlalu banyak merungut dengan kesusahan, sentiasa positif dan sediakan plan hidup.


Disebabkan saya pernah bersusah mengharung semua itu, sekarang ialah masa saya bersyukur kerana dengan apa yang saya ada. Kesusahan di masa lalu akan mengajar kita untuk bersyukur dan selalu sediakan payung sebelum hujan. Kita perlu sedar, perubahan itu kita sendiri yang mulakan, hanya bercakap dan salahkan government tidak akan merubah apa-apa dalam hidup kita masing-masing.


Semoga apa yang saya tulis ini, bermanfaat untuk sesiapa yang membaca, dan dapat memberikan tips berguna. :)
Oh ya, walaupun anda sudah ada sebuah rumah, jangan cepat berpuas hati dengan apa yang anda ada, kumpul duit untuk beli rumah lagi. Niat kan untuk sewa kan rumah tersebut dengan kadar yang murah kepada keluarga Islam lain yang tidak mampu beli rumah (semoga kita membantu orang lain, dan Allah swt akan bantu kita :)

Monday, April 6, 2015

GST 2015

2 comments
06 Apr 2015(06.35 pm)

Impak paling besar untuk tahun 2015 ialah GST, sebab harga barang semakin tinggi dan bermaksud kos sara hidup melambung naik. Yang tak faham, ada insan yang bersyukur sebab gov bagi gst (I know she have a good job and good salary given by gov, but tak perlu laa puji lambung2 pihak yang buat harga barang naik !!)

Whatever, sebab hidup mesti diteruskan. Tahun 2015 ialah tahun bertunang dan tarikhnya pada 28 hb Feb 2015. Next step ialah beli barang kawen sikit2. Nak beli rumah lagi, nak pergi london lagi, tahun nih memang tahun banyak guna duit.

Kita merancang, Allah swt menentukan. Semoga aku jadi kawen akhir tahun nih atau awal tahun depan. Aminnn.

Saturday, April 12, 2014

Your eyes - Jai Waetford

0 comments
It started out with a picture
Now it's war with the mirror
I can't win your fight
I hope you know that you never
Have to be on the cover
Girl, you're already mine

No matter what I do
It's like you never see you
The way that I want you to
You're the one that I've been dreaming of
All this time

What's it gonna take to show you
I'd give the world up just to hold you
When the stars fill up the sky
They got nothing on your eyes
What's it gonna take to show you
I'd give the world up just to hold you
When it all becomes too much
I hope this song will be enough

aye,aye,aye,aye,aye,aye. aye,aye,aye,aye,aye,aye,oh
When the stars fill up the sky
aye,aye,aye,aye,aye,aye. aye,aye,aye,aye,aye,aye,oh
They got nothing on your eyes

Go and take down the posters
Say goodbye, nice to know you
Then you'll realize
That girl your beauty is blinding
So there's no point denying
You don't have to try,oh

Tuesday, December 24, 2013

keperluan adalah liabiliti

0 comments
24 Dec 2013 (10.35 pm)

Semua orang tahu kereta di masa sekarang adalah seakan 1 keperluan. Cuba tanya apa sebab utama anda beli kereta? Ada seorang officemate, dia kata kereta dia sekarang loan kereta hampir habis, mak dia pulak sudah bising-bising suruh beli kereta baru. Saya tanya pada dia, kenapa mak dia suruh beli kereta lain, sedangkan sudah ada kereta. Untuk bergaya? Begitulah mentaliti sesetengah orang, 'biar papa asal bergaya'

Kereta adalah liabiliti, semua orang pun tahu. belilah kereta sekadar untuk keperluan, bukan untuk bergaya. Kalau ada duit banyak, buatlah asset untuk masa hadapan, bukan membeli lebih banyak liabiliti.

Mari tengok keperluan kita, tetapi dalam masa yang sama keperluan itulah liabiliti
1) Beli kereta yang paling minimum payment bulanan atau paling baik beli kereta second hand dgn cash atau paling bagus tidak perlu beli kereta sebelum berkeluarga.
2) Beli baju 2/3 bulan sekali sudah mencukupi, beli baju tiap2 bulan atau tiap2 minggu adalah kehendak
2) Selalu masak di rumah, makan diluar adalah kehendak

Bagi saya semua liabiliti seperti pakaian, kereta, makanan adalah 1 rewards yang patut kita beli untuk diri sendiri apabila kita mencapai target tertentu.

Contoh reward
1) Beli kereta setelah beli rumah
2) Buat simpanan tetap (60 % -80% kalau tiada kereta) selama setahun dan simpan di tempat yang memberikan dividen. Duit dividen boleh gunakan untuk beli keperluan dengan kadar yang terhad.

Saya selalu amalkan sistem rewards, sebab setelah berjaya kumpul duit (penat ok nak simpan lebih separuh daripada gaji, kena banyak bersabar daripada godaan sales yang tak de penghujungnya), rewards adalah kepuasan yang tidak ternilai.

Sekarang ni, next step dalam hidup saya, belajar bagaimana duit bekerja untuk kita, so tak de la istilah kita bekerja untuk dapatkan duit untuk bayar loan kereta, rumah dan di akhir bulan, duit tidak pernah cukup tapi simpanan pun tak banyak mana.

Doakan saya berjaya, ada orang cakap kenapa orang kaya semakin kaya dan kenapa orang miskin semakin miskin, sebab kebanyakan kita datang daripada family yang suruh kita belajar tinggi-tinggi dan dapatkan gaji sahaja tanpa tahu istilah 'biar duit bekerja untuk kita' 

Thursday, September 26, 2013

pengalaman beli rumah di usia muda

139 comments
26 Sept 2013 (10.21 pm)

apa yang saya cerita ini bukan untuk menunjuk2 tetapi saya ada terbaca 1 kisah di mana orang yang bergaji rm2300 sebulan cakap tidak mampu beli rumah di kawasan KL, saya hanya tersenyum sebab dengan gaji sebegitu saya mampu beli apartment di shah alam yang berharga RM269 000, tapi ada caranya.

semoga apa yang saya sampaikan di sini jadi pedoman untuk belia yang hidup di kawasan KL atau lembah klang.

Saya start kerja umur 23 (kalau tak silap) dengan gaji hanya RM1000, setelah ditolak kwsp hanya tinggal RM800++ sahaja, saya terima kerja tersebut mengenangkan saya tiada pengalaman langsung sedangkan saya tahu di waktu itu kalau fresh grad gaji permulaan dalam lingkungan RM1600, tapi pada hari pertama kerja saya niat saya mahu kerja, naikkan taraf keluarga dan beli rumah. Saya hanya tersenyum bila ada fresh grad yang kata susah nak cari kerja. Apa yang saya mahu kata mula-mula keluar university/kolej, kerja laa apa2 yg halal, cari pengalaman dahulu, lama-lama kerja, gaji akan naik setanding pengalaman kerja.

Maka, saya simpan separuh dari gaji sebanyak RM500, 4 tahun saya kerja dengan hanya bergaji RM1000, tapi saya kerja bersungguh-sungguh, saya tidak merungut walaupun buat kerja yang bukan kerja saya, bos pernah suruh saya scan dokumen, saya buat tanpa banyak cerita sebab saya sedar saya hanya junior. Kadang-kadang rasa down jugak sebab kerja sampai pukul 12 tgh malam, kadang-kadang tidur di office tapi gaji dibayar tidak seberapa, tapi saya cakap dulu sebelum kerja saya hidup susah daripada ini. Keluarga saya adalah keluarga yang kalau makan nasi ala kadar, kalau beras habis, 2/3 minggu hanya makan betik yang direbus atau makan nasi campur ubi kayu. Pada ketika ini dengan gaji walaupun hanya RM1000 sebulan, saya makan nasi hari-hari, maka saya sangat bersyukur.

Setelah 4 tahun kerja gaji saya naik jadik RM1600, niat untuk beli rumah masih ada, walaupun bergaji sebegitu membuatkan saya mampu beli kereta tapi saya pendamkan sebab separuh gaji saya mahu simpan untuk beli rumah, saya rasa pelik orang muda sekarang dapat kerja je terus beli kereta, sebab kalau rumah jauh, cari laa bilik yang dekat dengan tempat kerja, so tak de kos pengangkutan atau kosnya sangat minima. Saya sanggup pergi kerja naik bas, tunggu bas sampai 1 jam lebih, bersesak2 dengan org dalam bas, berdiri di pintu bas kalau orang ramai, dan saya pernah jalan kaki 1 jam daripada rumah ke tempat kerja semata2 nak jimatkan duit, tak mau naik bas/teksi, saya cakap pada diri saya tidak akan beli kereta selagi duit deposit untuk rumah tidak cukup. Tapi belia zaman sekarang sanggup beli kereta untuk keselesaan sendiri pergi kerja dan cakap duit tak cukup untuk beli rumah.

Saya adalah orang yang sanggup bersusah dahulu, untuk kesenangan masa hadapan, tapi orang muda zaman sekarang anggap kalau naik bas low class, susah, leceh, so beli kereta adalah langkah paling senang tapi mereka tidak sedar kos untuk beli kereta sebenarnya boleh disimpan untuk mendapat rumah idaman.

Setelah 5 tahun kerja baru gaji saya naik jadik rm2300,umur saya 27 tahun, masa itu saya rasa mampu untuk mencari sebuah rumah/apartment. Duit simpanan pun cukup utk bayar deposit 10%, sebab saya kerja swasta maka deposit itu mesti disediakan. KWSP hanya boleh dikeluarkan RM5000 sahaja. Saya tidak pernah buat personal loan, car loan atau pun gunakan credit card, maka bila buat loan bank, loan saya lepas, saya beli apartment di shah alam berharga rm269000. Niat mahu beli rumah teres tapi saya tidak mampu sebab pada masa itu rumah teres mencecah RM 400 000 dan saya tidak mahu beli rumah jauh di pedalaman yang susah untuk dapatkan public transport.

Akhirnya saya bersyukur saya dapat beli rumah setelah susah payah saya lalui, lepas itu baru saya start cari kerja yang dekat dengan shah alam, dan cari sebuah kereta untuk keselesaan pergi ke tempat kerja dan bawak keluarga jalan-jalan naik kereta. Sekarang pun saya sewakan semua bilik di dalam rumah kecuali bilik yang saya duduk, so boleh cover loan bank bulan-bulan sebab saya masih ada niat untuk beli rumah teres idaman.

Untuk orang di luar sana, anda boleh beli rumah tapi ada pengorbanan yang anda perlu lalui, usah salahkan kerajaan semata-mata tanpa diri sendiri yang berusaha untuk dapatkan. Memang harga rumah makin mahal, saya pun mengharapkan kerajaan akan kekang sebab orang yang kaya akan semakin kaya, kita yang miskin makin susah nak dapatkan rumah, susah nak dapatkan kerja, tapi apa yang kita boleh buat di masa ini? Caranya ialah hidup biar susah untuk kesenangan kemudian hari.

Beli baju untuk keperluan, bukan dapat gaji terus beli baju, handbag sahaja, sebab bagi saya kalau saya dah kawin, saya nak simpan duit utk pelajaran anak-anak nanti, so tak perlu bergantung pada duit kerajaan untuk pinjaman pelajaran, nak beli tanah untuk anak-anak.

Saya kesian pada mereka yang bergaji rendah, dan tak mampu nak dapatkan rumah untuk diri sendiri, adik saya adalah contohnya, dia hanya kerja kerani yang bergaji RM700 sebulan tapi dia sanggup tinggalkan kehidupan di KL ini, kembali ke kampung dan menjual kuih secara kecil-kecilan, sekarang bukak kedai dengan modal sendiri yang kecik tanpa mengharapkan duit pinjaman kerajaan untuk bukak kedai. Yang penting usaha tangga kejayaan, dia pun jenis berjimat dan tidak menggunakan kereta, nak ke mana-mana pun naik bas, saya nampak dia start daripada modal kecik dan sekarang perniagaan semakin berkembang. Lupa mahu bagitau adik saya adalah seorang OKU sebab kurang pendengaran dan penglihatan, orang mungkin tidak nampak kekurangan itu, tapi dia berusaha untuk menaikan taraf hidup dia.

Apa yang saya nampak di zaman ini, orang kumpul duit untuk hantaran kawin sampai 20 ribu, sedangkan kalau nak buat kenduri kawin yang simple tanpa perlu jemput ramai org sampai 1000 org, tanpa pelamin, baju kawin grand2, saya rasa rm5000 cukup untuk beli barang mentah, dan upah orang masak, duit balance boleh buat bayar deposit rumah, bukan ke kawin yang senang itu lebih baik daripada buat personal loan utk dapatkan kenduri kawin yang grand.

Apa yang saya nampak, orang spend sampai rm15 satu hari utk makan, sedangkan untuk makan nasi berlauk kurang daripada rm6, minum air masak sahaja, atau bawak air daripada rumah, pagi boleh breakfast yang simple, beli biskut atau roti, tak perlu makan nasi lemak sampai rm3 , malam plak boleh masak sendiri untuk jimatkan kos.

Apa yang saya Nampak, gaji rm2300 sudah beli kereta yang kena bayar ansuran bulanan rm600 atau lebih, org zaman skrg tidak sanggup bersesak2 naik public transport. Sedangkan duit ansuran kereta itu boleh disimpan untuk deposit rumah.

Saya calculatekan kalau anda bergaji RM2300

Gaji RM2300
Gaji bersih RM2100
Simpan RM 1000
Sewa bilik RM300
Makan RM10 sehari = RM70 seminggu = RM280
Bagi emak/abah RM 420
Duit beli barang personal/tengok movie/jalan-jalan RM100

Tanpa beli kereta, selama 3 tahun anda boleh simpan RM36000 Maka selepas 2 atau 3 tahun bekerja anda boleh beli sebuah rumah yang kecik dahulu, beli kereta sbb lepas 3 tahun sure gaji akan naik lagi, kawin setahun lepas itu, lepas kawin gaji sendiri campur gaji husband boleh beli rumah idaman, rumah yang dibeli sebelum kawin boleh disewakan sebagai pasif income atau boleh jual semula.

Apa-apa pun tepuk dada tanya selera, apa yang anda mahu? Saya berikan cara, anda yang perlu tempuhi segala cabaran untuk lalui semua ini.

Tuesday, March 5, 2013

Bayang-bayang

0 comments
05 Mac 2013 (08.57 pm)

Mungkin kau anggap aku seperti bayang-bayang
Hanya tahu mengekorimu ke mana sahaja kau pergi
Tetapi kau tidak akan pernah sedar
Sesungguhnya engkau hidup subur dalam hatiku

Aku sering bernyanyi
Lagu rindu dan sayang padamu
Setiap kataku dan langkahku hanya untuk menarik perhatian
Namun aku tahu kau anggap aku menyusahkan
Kau anggap kataku hanya manis dibibir
Seperti aku meminta simpati dan pertolongan sahaja darimu

Ketahuilah aku menyayangimu sepenuh hati
Maka aku hanya mampu pasrah..
Selagi mampu, aku rela walaupun hanya sebagai bayang-bayang

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates