Wednesday, March 9, 2016

Kedai Bengkel Kereta Jujur Multimec Auto Service USJ 1 En Muin

0 comments
9 March 2016 (3:50 PM)


Disebabkan pomen yang selalu aku pergi area Shah Alam tidak available, so aku google untuk mencari bengkel kereta. Maka, terjumpalah 1 pomen yang viral. Nama pomen nih En Muin. Bengkel area USJ 1, berhadapan dengan masjid.


Disebabkan viral yang pomen nih sangat jujur dan dengan harapan pomen nih tidak sembelih aku, maka aku mengambil keputusan hantar kereta ke sini.


Berlaku adegan yang tidak mengembirakan aku, bila kereta dah siap dan aku tengah menunggu nak ambil kereta aku, aku perhatikan ramai jugak perempuan yang hantar kereta ke sini. Ada seorang pomen ini, aku tidak tahu nama, pomen ni berbadan besar sikit, dan panggil seoarang customer perempuan nih dengan panggilan you you.


Conversation seperti begini:


Pomen : "You you, kereta you nih gini - gini" (Aku tengah sibuk menegok kereta aku, tapi bila pomen nih panggil you you, aku dah start alert sebab geli dengan panggilan tersebut)
Tiba-tiba..
Pomen : "you you, kereta you nih kena tukar minyak gearbox nih, harga 200 lebih jugak nak tukar nih" (Glupp aku telan air liur sebab harga ratus-ratus buatkan aku alert, dalam hati, ehh minyak gearbox beberapa puluh aje kan.. terus google.. sah pomen nak sembelih minah ni)


Kemudian, minah ni duduk di hadapan aku (agak muda minah nih)
Aku : "Awak, pomen tuh cakap awak kena tukar minyak gearbox ke? dia bagi harga 200 lebih ke? " (sambil aku bagi tengok harga minyak gearbox sebenar di internet kat handphone aku).


Terus aku bagi nasihat, harga minyak gearbox tak semahal itu, baik pergi bengkel lain.


Kesimpulan, sila google apa sahaja yang pomen bagitahu mengenai kerosakkan kereta. Internet adalah gedung maklumat, apa yang rosak, siap harga barang yang rosak, harga upah pun ada. Dan kalau nak pergi bengkel Multimec Auto Service USJ 1 yang berhadapan dengan masjid nih, jumpa En Muin atau En Lan sahaja.


Kesian aku tengok perempuan yang tak tahu apa2 pasal kereta dan hampir kena sembelih.













Tuesday, December 8, 2015

I promise

0 comments
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If you need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 

Every time that I need you by my side 
Every time I lose my way in life 
You’re my circle of life, compass and guide 
There behind me 
And one day when the tables finally turn 
And it’s me you’re depending on 
I’ll put you first, hold you close 
Like u taught me 
Know that I’ll be there for you, for you

I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always be there, like you’ve been there 
If u need me closer, I’ll be right over I swear, I swear 
I promise anytime you call me 
It don’t matter where I am 
I’ll always care for you, go anywhere for you
If you need me closer, I’ll be right over I swear

There are days when I just don’t want to talk 
And your feelings hit a wall 
But that won’t change the love you’ve raised inside this family 
Everything that I do is to make you proud 
I just want to say it, and say it loud 
You’re my heat when I’m cold 
The place I call home, and always will be know that I’ll be there for you, for you

Having someone to go to 
Having someone to love 
Having both is a blessing 
That was sent from above
I know that wherever I’ll go 
You’ll be forever in my heart

Tuesday, October 6, 2015

Scammer SMS

0 comments
6 Oct 2015 (5:47 PM)

Perkara yang perlu dibuat bila dapat scammer sms yang anda tidak langgan dan duit kredit anda di tolak. Sila buat aduan beramai-ramai supaya tidak ada orang lain yang terkena.

1) Call customer service dan mintak stop kan nombor tersebut dan buat aduan.
2) Buat aduan secara online ke service provider
3) Buat aduan ke Communication and Multimedia Consumer Forum of Malaysia http://www.complaint.cfm.org.my

Aduan Aku :

Pada 6 Oct 2015, saya check bil secara online melalui www.celcom.com.my untuk nombor telefon 019XXXXXXX dan mendapati

1) untuk invois bertarikh 18/08/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 6 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.
2) untuk invois bertarikh 18/09/2015 di bawah ruangan SMS muat turun - terima, charges sebanyak RM 14 telah dikenakan untuk sms 23776 di mana saya tidak pernah melanggan sms daripada nombor tersebut.

Saya telah call celcom customer service pada 6 Oct 2015 masa 5:00 PM dan batalkan nombor tersebut.

Kemudian, saya check di internet dan mendapati kejadian ini telah lama berlaku. Jika sms ini adalah scammer,

1) CELCOM adalah pihak bertanggungjawab untuk sekat nombor 23776 daripada menghantar SMS kepada pengguna telefon.
2) Jika pihak CELCOM tidak dapat menghalang sms tersebut, sepatutnya pihak CELCOM tidak boleh mengenakan charges kepada pengguna kerana mengetahui sms tersebut adalah scammer
3) CELCOM sepatutnya lebih prihatin kerana charges tersebut membebankan pengguna di samping charges GST juga membebankan.
4) Saya mengharapkan CELCOM boleh mengambil langkah proactive untuk mengelakkan kejadian ini berlaku kepada pengguna lain yang tidak sedar mereka di charges.

** Kejadian ini buatkan aku marah sebab secara tidak sedar total duit yang dipaksa bayar sebanyak RM 20
** Aku tidak halalkan sesen pun diambil. Next appointment kita di akhirat ok.

Tuesday, September 22, 2015

Bila berseorangan, cari memori terindah

1 comments
22 Sept 2015 (10.54 pm)

Aku down bila dia bz dan kami tak berjumpa berminggu-minggu, sedih, rasa berseorangan, mula fikir negatif yang akhirnya memakan perasaan.

Pagi tadi bangun dengan harapan baru setelah melalui mimpi yang indah, aku diberitahu jika sedih dan rasa berseorangan, cari memori terindah bersama dia, nescaya anda akan senyum sendiri.

So, malam ni aku start bukak blog, dan baca semua kisah suka duka yang aku taip, dan baru aku sedar aku jatuh cinta pandang pertama pada dia, satu perasan yang lama tak rasa setelah hubungan kami sangat lama dan sering berjauhan dan ditinggalkan.

Aku kenal dia pada April 2009 dan sekarang Sept 2015, wow 6 tahun dah, patut laa perasan yang dulu bunga-bunga macam bunga ros dah start layu. Lagi-lagi sekarang ni aku berdarah manis dan hampir nak tamatkan zaman bujang, so setan selalu cari jalan dan percikkan unsur negatif pada diri.

Hopefully dia faham yang aku tak mampu berseorangan, dan hopefully kalau aku berseorangan aku mampu terus tabah.

Alhamdulillah hidup aku berjalan seperti yang aku rancangkan, aku dah start buat part time job as cwa consultant aka financial consultant. I'm happy to talk about money and educate people around me how saving consistently can make you rich even you not coming from rich family. wow english gitu. hehe. Dan aku suka jadi financial consultant sebab selain dapat educate orang, aku juga dapat side income tanpa keluarkan model sesen. I love so much tang tak perlu keluarkan modal tuh. Aku pergi training berbayar pun untuk tambah skill, jumpa org hebat dan excellence motivasi.

Motivasi adalah perkara penting untuk manusia macam aku yg selalu down dalam beberapa saat sahaja. Berjumpa orang hebat dan jauh pengalaman juga penting untuk menambah value hidup kita. Kita patut berjumpa orang baru dalam hidup untuk kita belajar ilmu hidup.

Alhamdulillah apa yang dirancang menjadi, harap-harap boleh bermula awal untuk kehidupan selepas dunia ni. Simpan duit untuk haji, itu rukun islam ke 5 yang wajib kan. Dalam hidup buat yang wajib dulu, yang sunat selapas itu. Pakai baju muslimah dengan sempurna dan tutup aurat dengan sempurna. Buang habis semua maksiat-maksiat. Banyak bersedekah untuk saham akhirat. Nak jadi muslimah sejati yang dipandang tinggi oleh Allah !!. Itu azam terbaru saya !! hopefully can archive before DIE !!

Friday, July 24, 2015

beli rumah vs melancong

0 comments
24 July 2015(4.02pm)




Sebenarnya nak tulis tajuk di atas sebagai melayu vs cina vs india, tapi nampak macam rasis, so tukar tajuk jadi beli rumah vs melancong.




Pagi tadi buka wassap family dan kawan-kawan semua cerita pasal melancong sana, melancong sini, tapi tiba-tiba seminit kemudian ada seorang officemate cina datang dan bercerita dengan officemate india, mengenai hal rumah. Officemate cina cerita sebelum kawin dia dah beli 1 rumah, then selepas kawin beli rumah join dengan husband, sekarang dia baru beli rumah kat seremban sebagai investment. Wahh, sangat best..




Kesimpulannya, dunia melayu saya penuh dengan kisah pelancongan sampaikan saya pun terjebak untuk ikut. Hidup kita dipengaruhi keadaan sekeliling, maksudnya kalau kawan-kawan/keluarga suka pada aktiviti melancong, sedikit sebanyak kita akan terjebak jugak akhirnya (seperti saya, hohoho).


Bagi saya, tiada masalah untuk buat apa sahaja asalkan tahu kemampuan dan bijak uruskan kewangan.




Nak tahu tips melancong free?


Contoh : Dapat bonus 2 bulan gaji + duit simpanan = ada RM8000 dalam tangan.
Simpan dalam unit trust 5 tahun, akan gandakan duit jadi RM16000,
duit RM8000 bawa boleh pergi melancong, duit RM8000, simpan lagi untuk pergi melancong 5 tahun akan dating.




* So, boleh melancong free kan, sebab bukan guna duit sendiri untuk melancong tapi guna duit dividen/bonus daripada duit pokok yang disimpan dalam unit trust.

Tuesday, July 14, 2015

Kereta vs Rumah

0 comments
15 July 2015(09.50 am)


Di laman-laman sosial (blog, fb, dan sebagainya) banyak artikal yang aku baca mengenai perkara pertama yang patut beli selepas mendapat kerja yang pertama, sama ada perlu beli kereta atau rumah?


Artikal-artikal tersebut sangat bagus sebab dapat membuka mata generasi muda zaman sekarang untuk membuat keputusan bijak. Keputusan bijak sekarang yang anda buat pada umur 20-an akan menentukan hidup anda pada umur 30-an dan seterusnya.


Pada umur 30-an ini, saya ada sebijik apartment, sebuah kereta 2nd yang dah habis bayar, 2nd house in process dan telah mempunyai sebuah rumah di kampung jika ingin pencen awal. Tetapi saya masih ada beberapa impian untuk saya kejar.


Ada beberapa orang pertikaian kenapa saya perlu membeli rumah dan biarlah bakal suami yang sediakan, Saya hanya dapat gelak di dalam hati sahaja. Mungkin pengajaran lepas yang membuatkan saya berhati-hari. Ibu saya dan arwah ayah bercerai hidup dan di kala itu ibu saya terpaksa membesarkan 4 orang anak yang nakal tanpa ada sebarang simpanan, rumah atau kereta. Nasib baik ibu saya bukan seorang suri rumah dan masih mempunyai kerja walaupun gaji tak sampai 600 di masa itu. Kejadian ini membuatkan saya bertekad untuk berusaha untuk dapatkan apa yang saya ada sekarang ini.


Komen yang paling teruk saya dapat, ialah buat apa nak kumpul harta, bukan boleh bawak mati, saya tetap senyum, sebab saya kesian dengan pemikiran orang yang sebegini. Harta memang tidak boleh dibawa mati, tetapi harta yang bermanfaat memberikan pahala yang berpanjangan untuk kehidupan kita selepas mati. Itu juga salah satu impian saya.


Alhamdulillah, saya mengamalkan beberapa tips yang membolehkan saya rasa agak stabil di zaman ekonomi yang tak berapa stabil.
1) simpan setengah gaji (Buat bisnes atau makan gaji sama sahaja, sila simpan setengah dpd apa yang anda dapat)
2) disebabkan hal no 1 di atas, saya akan berusaha untuk kawal perbelanjaan, buat excel untuk setiap duit masuk dan keluar, so anda akan tahu di mana anda berbelanja)
3) reward untuk diri (selalu setahun sekali di masa birthday, saya akan reward diri untuk beli handbag, perfume atau barang mahal, setahun sekali sahaja ye, bukan tiap-tiap bulan)
4) tidak ada kredit kad (saya tidak perlukan nya!! jika ingin beli perabut atau barang mahal, saya akan simpan rm50 atau rm100 sebulan sampai duit cukup untuk beli barang tersebut, said no to kredit kad)
5) ada kereta selepas beli rumah pertama (kena sanggup harung orang sesak, tunggu public transport berjam2, saya dah rasa semua itu).
6) Saya start dengan gaji yang kecil, so sentiasa rajin belajar dan jangan banyak komen terhadap kerja yang disuruh oleh orang atasan. Buat kerja kerana Allah swt dan Allah akan jaga kita dan berikan rezeki yang tidak disangka-sangka.
6) Jangan terlalu banyak merungut dengan kesusahan, sentiasa positif dan sediakan plan hidup.


Disebabkan saya pernah bersusah mengharung semua itu, sekarang ialah masa saya bersyukur kerana dengan apa yang saya ada. Kesusahan di masa lalu akan mengajar kita untuk bersyukur dan selalu sediakan payung sebelum hujan. Kita perlu sedar, perubahan itu kita sendiri yang mulakan, hanya bercakap dan salahkan government tidak akan merubah apa-apa dalam hidup kita masing-masing.


Semoga apa yang saya tulis ini, bermanfaat untuk sesiapa yang membaca, dan dapat memberikan tips berguna. :)
Oh ya, walaupun anda sudah ada sebuah rumah, jangan cepat berpuas hati dengan apa yang anda ada, kumpul duit untuk beli rumah lagi. Niat kan untuk sewa kan rumah tersebut dengan kadar yang murah kepada keluarga Islam lain yang tidak mampu beli rumah (semoga kita membantu orang lain, dan Allah swt akan bantu kita :)

Monday, April 6, 2015

GST 2015

2 comments
06 Apr 2015(06.35 pm)

Impak paling besar untuk tahun 2015 ialah GST, sebab harga barang semakin tinggi dan bermaksud kos sara hidup melambung naik. Yang tak faham, ada insan yang bersyukur sebab gov bagi gst (I know she have a good job and good salary given by gov, but tak perlu laa puji lambung2 pihak yang buat harga barang naik !!)

Whatever, sebab hidup mesti diteruskan. Tahun 2015 ialah tahun bertunang dan tarikhnya pada 28 hb Feb 2015. Next step ialah beli barang kawen sikit2. Nak beli rumah lagi, nak pergi london lagi, tahun nih memang tahun banyak guna duit.

Kita merancang, Allah swt menentukan. Semoga aku jadi kawen akhir tahun nih atau awal tahun depan. Aminnn.

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates