Saturday, April 12, 2014

Your eyes - Jai Waetford

0 comments
It started out with a picture
Now it's war with the mirror
I can't win your fight
I hope you know that you never
Have to be on the cover
Girl, you're already mine

No matter what I do
It's like you never see you
The way that I want you to
You're the one that I've been dreaming of
All this time

What's it gonna take to show you
I'd give the world up just to hold you
When the stars fill up the sky
They got nothing on your eyes
What's it gonna take to show you
I'd give the world up just to hold you
When it all becomes too much
I hope this song will be enough

aye,aye,aye,aye,aye,aye. aye,aye,aye,aye,aye,aye,oh
When the stars fill up the sky
aye,aye,aye,aye,aye,aye. aye,aye,aye,aye,aye,aye,oh
They got nothing on your eyes

Go and take down the posters
Say goodbye, nice to know you
Then you'll realize
That girl your beauty is blinding
So there's no point denying
You don't have to try,oh

Tuesday, December 24, 2013

keperluan adalah liabiliti

0 comments
24 Dec 2013 (10.35 pm)

Semua orang tahu kereta di masa sekarang adalah seakan 1 keperluan. Cuba tanya apa sebab utama anda beli kereta? Ada seorang officemate, dia kata kereta dia sekarang loan kereta hampir habis, mak dia pulak sudah bising-bising suruh beli kereta baru. Saya tanya pada dia, kenapa mak dia suruh beli kereta lain, sedangkan sudah ada kereta. Untuk bergaya? Begitulah mentaliti sesetengah orang, 'biar papa asal bergaya'

Kereta adalah liabiliti, semua orang pun tahu. belilah kereta sekadar untuk keperluan, bukan untuk bergaya. Kalau ada duit banyak, buatlah asset untuk masa hadapan, bukan membeli lebih banyak liabiliti.

Mari tengok keperluan kita, tetapi dalam masa yang sama keperluan itulah liabiliti
1) Beli kereta yang paling minimum payment bulanan atau paling baik beli kereta second hand dgn cash atau paling bagus tidak perlu beli kereta sebelum berkeluarga.
2) Beli baju 2/3 bulan sekali sudah mencukupi, beli baju tiap2 bulan atau tiap2 minggu adalah kehendak
2) Selalu masak di rumah, makan diluar adalah kehendak

Bagi saya semua liabiliti seperti pakaian, kereta, makanan adalah 1 rewards yang patut kita beli untuk diri sendiri apabila kita mencapai target tertentu.

Contoh reward
1) Beli kereta setelah beli rumah
2) Buat simpanan tetap (60 % -80% kalau tiada kereta) selama setahun dan simpan di tempat yang memberikan dividen. Duit dividen boleh gunakan untuk beli keperluan dengan kadar yang terhad.

Saya selalu amalkan sistem rewards, sebab setelah berjaya kumpul duit (penat ok nak simpan lebih separuh daripada gaji, kena banyak bersabar daripada godaan sales yang tak de penghujungnya), rewards adalah kepuasan yang tidak ternilai.

Sekarang ni, next step dalam hidup saya, belajar bagaimana duit bekerja untuk kita, so tak de la istilah kita bekerja untuk dapatkan duit untuk bayar loan kereta, rumah dan di akhir bulan, duit tidak pernah cukup tapi simpanan pun tak banyak mana.

Doakan saya berjaya, ada orang cakap kenapa orang kaya semakin kaya dan kenapa orang miskin semakin miskin, sebab kebanyakan kita datang daripada family yang suruh kita belajar tinggi-tinggi dan dapatkan gaji sahaja tanpa tahu istilah 'biar duit bekerja untuk kita' 

Thursday, September 26, 2013

pengalaman beli rumah di usia muda

9 comments
26 Sept 2013 (10.21 pm)

apa yang saya cerita ini bukan untuk menunjuk2 tetapi saya ada terbaca 1 kisah di mana orang yang bergaji rm2300 sebulan cakap tidak mampu beli rumah di kawasan KL, saya hanya tersenyum sebab dengan gaji sebegitu saya mampu beli apartment di shah alam yang berharga RM269 000, tapi ada caranya.

semoga apa yang saya sampaikan di sini jadi pedoman untuk belia yang hidup di kawasan KL atau lembah klang.

Saya start kerja umur 23 (kalau tak silap) dengan gaji hanya RM1000, setelah ditolak kwsp hanya tinggal RM800++ sahaja, saya terima kerja tersebut mengenangkan saya tiada pengalaman langsung sedangkan saya tahu di waktu itu kalau fresh grad gaji permulaan dalam lingkungan RM1600, tapi pada hari pertama kerja saya niat saya mahu kerja, naikkan taraf keluarga dan beli rumah. Saya hanya tersenyum bila ada fresh grad yang kata susah nak cari kerja. Apa yang saya mahu kata mula-mula keluar university/kolej, kerja laa apa2 yg halal, cari pengalaman dahulu, lama-lama kerja, gaji akan naik setanding pengalaman kerja.

Maka, saya simpan separuh dari gaji sebanyak RM500, 4 tahun saya kerja dengan hanya bergaji RM1000, tapi saya kerja bersungguh-sungguh, saya tidak merungut walaupun buat kerja yang bukan kerja saya, bos pernah suruh saya scan dokumen, saya buat tanpa banyak cerita sebab saya sedar saya hanya junior. Kadang-kadang rasa down jugak sebab kerja sampai pukul 12 tgh malam, kadang-kadang tidur di office tapi gaji dibayar tidak seberapa, tapi saya cakap dulu sebelum kerja saya hidup susah daripada ini. Keluarga saya adalah keluarga yang kalau makan nasi ala kadar, kalau beras habis, 2/3 minggu hanya makan betik yang direbus atau makan nasi campur ubi kayu. Pada ketika ini dengan gaji walaupun hanya RM1000 sebulan, saya makan nasi hari-hari, maka saya sangat bersyukur.

Setelah 4 tahun kerja gaji saya naik jadik RM1600, niat untuk beli rumah masih ada, walaupun bergaji sebegitu membuatkan saya mampu beli kereta tapi saya pendamkan sebab separuh gaji saya mahu simpan untuk beli rumah, saya rasa pelik orang muda sekarang dapat kerja je terus beli kereta, sebab kalau rumah jauh, cari laa bilik yang dekat dengan tempat kerja, so tak de kos pengangkutan atau kosnya sangat minima. Saya sanggup pergi kerja naik bas, tunggu bas sampai 1 jam lebih, bersesak2 dengan org dalam bas, berdiri di pintu bas kalau orang ramai, dan saya pernah jalan kaki 1 jam daripada rumah ke tempat kerja semata2 nak jimatkan duit, tak mau naik bas/teksi, saya cakap pada diri saya tidak akan beli kereta selagi duit deposit untuk rumah tidak cukup. Tapi belia zaman sekarang sanggup beli kereta untuk keselesaan sendiri pergi kerja dan cakap duit tak cukup untuk beli rumah.

Saya adalah orang yang sanggup bersusah dahulu, untuk kesenangan masa hadapan, tapi orang muda zaman sekarang anggap kalau naik bas low class, susah, leceh, so beli kereta adalah langkah paling senang tapi mereka tidak sedar kos untuk beli kereta sebenarnya boleh disimpan untuk mendapat rumah idaman.

Setelah 5 tahun kerja baru gaji saya naik jadik rm2300,umur saya 27 tahun, masa itu saya rasa mampu untuk mencari sebuah rumah/apartment. Duit simpanan pun cukup utk bayar deposit 10%, sebab saya kerja swasta maka deposit itu mesti disediakan. KWSP hanya boleh dikeluarkan RM5000 sahaja. Saya tidak pernah buat personal loan, car loan atau pun gunakan credit card, maka bila buat loan bank, loan saya lepas, saya beli apartment di shah alam berharga rm269000. Niat mahu beli rumah teres tapi saya tidak mampu sebab pada masa itu rumah teres mencecah RM 400 000 dan saya tidak mahu beli rumah jauh di pedalaman yang susah untuk dapatkan public transport.

Akhirnya saya bersyukur saya dapat beli rumah setelah susah payah saya lalui, lepas itu baru saya start cari kerja yang dekat dengan shah alam, dan cari sebuah kereta untuk keselesaan pergi ke tempat kerja dan bawak keluarga jalan-jalan naik kereta. Sekarang pun saya sewakan semua bilik di dalam rumah kecuali bilik yang saya duduk, so boleh cover loan bank bulan-bulan sebab saya masih ada niat untuk beli rumah teres idaman.

Untuk orang di luar sana, anda boleh beli rumah tapi ada pengorbanan yang anda perlu lalui, usah salahkan kerajaan semata-mata tanpa diri sendiri yang berusaha untuk dapatkan. Memang harga rumah makin mahal, saya pun mengharapkan kerajaan akan kekang sebab orang yang kaya akan semakin kaya, kita yang miskin makin susah nak dapatkan rumah, susah nak dapatkan kerja, tapi apa yang kita boleh buat di masa ini? Caranya ialah hidup biar susah untuk kesenangan kemudian hari.

Beli baju untuk keperluan, bukan dapat gaji terus beli baju, handbag sahaja, sebab bagi saya kalau saya dah kawin, saya nak simpan duit utk pelajaran anak-anak nanti, so tak perlu bergantung pada duit kerajaan untuk pinjaman pelajaran, nak beli tanah untuk anak-anak.

Saya kesian pada mereka yang bergaji rendah, dan tak mampu nak dapatkan rumah untuk diri sendiri, adik saya adalah contohnya, dia hanya kerja kerani yang bergaji RM700 sebulan tapi dia sanggup tinggalkan kehidupan di KL ini, kembali ke kampung dan menjual kuih secara kecil-kecilan, sekarang bukak kedai dengan modal sendiri yang kecik tanpa mengharapkan duit pinjaman kerajaan untuk bukak kedai. Yang penting usaha tangga kejayaan, dia pun jenis berjimat dan tidak menggunakan kereta, nak ke mana-mana pun naik bas, saya nampak dia start daripada modal kecik dan sekarang perniagaan semakin berkembang. Lupa mahu bagitau adik saya adalah seorang OKU sebab kurang pendengaran dan penglihatan, orang mungkin tidak nampak kekurangan itu, tapi dia berusaha untuk menaikan taraf hidup dia.

Apa yang saya nampak di zaman ini, orang kumpul duit untuk hantaran kawin sampai 20 ribu, sedangkan kalau nak buat kenduri kawin yang simple tanpa perlu jemput ramai org sampai 1000 org, tanpa pelamin, baju kawin grand2, saya rasa rm5000 cukup untuk beli barang mentah, dan upah orang masak, duit balance boleh buat bayar deposit rumah, bukan ke kawin yang senang itu lebih baik daripada buat personal loan utk dapatkan kenduri kawin yang grand.

Apa yang saya nampak, orang spend sampai rm15 satu hari utk makan, sedangkan untuk makan nasi berlauk kurang daripada rm6, minum air masak sahaja, atau bawak air daripada rumah, pagi boleh breakfast yang simple, beli biskut atau roti, tak perlu makan nasi lemak sampai rm3 , malam plak boleh masak sendiri untuk jimatkan kos.

Apa yang saya Nampak, gaji rm2300 sudah beli kereta yang kena bayar ansuran bulanan rm600 atau lebih, org zaman skrg tidak sanggup bersesak2 naik public transport. Sedangkan duit ansuran kereta itu boleh disimpan untuk deposit rumah.

Saya calculatekan kalau anda bergaji RM2300

Gaji RM2300
Gaji bersih RM2100
Simpan RM 1000
Sewa bilik RM300
Makan RM10 sehari = RM70 seminggu = RM280
Bagi emak/abah RM 420
Duit beli barang personal/tengok movie/jalan-jalan RM100

Tanpa beli kereta, selama 3 tahun anda boleh simpan RM36000 Maka selepas 2 atau 3 tahun bekerja anda boleh beli sebuah rumah yang kecik dahulu, beli kereta sbb lepas 3 tahun sure gaji akan naik lagi, kawin setahun lepas itu, lepas kawin gaji sendiri campur gaji husband boleh beli rumah idaman, rumah yang dibeli sebelum kawin boleh disewakan sebagai pasif income atau boleh jual semula.

Apa-apa pun tepuk dada tanya selera, apa yang anda mahu? Saya berikan cara, anda yang perlu tempuhi segala cabaran untuk lalui semua ini.

Tuesday, March 5, 2013

Bayang-bayang

0 comments
05 Mac 2013 (08.57 pm)

Mungkin kau anggap aku seperti bayang-bayang
Hanya tahu mengekorimu ke mana sahaja kau pergi
Tetapi kau tidak akan pernah sedar
Sesungguhnya engkau hidup subur dalam hatiku

Aku sering bernyanyi
Lagu rindu dan sayang padamu
Setiap kataku dan langkahku hanya untuk menarik perhatian
Namun aku tahu kau anggap aku menyusahkan
Kau anggap kataku hanya manis dibibir
Seperti aku meminta simpati dan pertolongan sahaja darimu

Ketahuilah aku menyayangimu sepenuh hati
Maka aku hanya mampu pasrah..
Selagi mampu, aku rela walaupun hanya sebagai bayang-bayang

handphone rosak part two

0 comments
05 Mac 2013 (08.33 pm)

nak cerita asal usul handphone nih sebenarnya, hehehe. nama handphone nokia, hahaha, ok cerita betul-betul. aku suka nokia sebab tahan lasak, jenis pegang handphone asyik jatuh aje, samada tak sedar atau saja-saja baling handphone kat dinding time emo dengan boyfriend, hahaha, aku sayang harta benda ok, tak tergamak nak baling handphone.

dan handphone nih company lama punya, sebab bawak lari handphone ini dengan cara hormat, patut bila berhenti daripada company lama, kena serah balik handphone nih sebab beli pun guna duit company, ingat lagi time serah laptop kat HR last day kerja, orang HR ada tanya ada apa-apa lagi barang company yang tak serah, aku geleng kepala aje, takut jugak perasaan time tuh, kalau dia check record, confirm laa ada, tapi geleng sungguh-sungguh menandakan tak de. last-last jadi laa hak milik aku, walaupun rasa bersalah tapi fikir company dah kerah keringat aku kerja sampai tido office, kira aci laa ambik handphone tuh kan, hahaha

dan dah guna 2 tahun jugak laa, sebenarnya keypad untuk unlock handphone nih memang dah lama rosak, dah 6 bulan kot, selama itu laa kalau nak unlock handphone akan cari kerongsang dan cucuk keypad tuh, nazak betul kan, sebab dalam hati boleh guna lagi, boleh guna lagi nih, hehehe, kalau orang lain sure dah pergi repair atau beli je handphone baru.

dan nak dijadikan cerita, time tido memang akan letak handphone sebelah bantal, tah apa mimpi malam tuh, mimpi tendang boyfriend kot, sampai 2 kali handphone tuh jatuh katil, lepas tuh keypad tuh langsung tak boleh cucuk guna kerongsang lagi, nganga mulut aje laa tengok.

so inilah masa nak beli handphone baru. orang kata handphone curik nih tak berkat, hehehe, orang kata laa, bukan saya kata, so jangan curik barang orang apatah lagi barang company walaupun kita rasa itu hak kita.

handphone rosak !!

0 comments
05 Mac 2013 (08.14 pm)

keylock handphone rosak, so ada 13 miss call dan 12 message tapi langsung tak boleh nak bukak keylock handphone dan baca message. kalau ada emergency memang masak la. dah sampai masa nak tukar handphone baru, plan nak ambik one x, patut nak cari yang kecik aje sebab tangan kan kecik aje, kalau handphone besar sangat, macam mana laa tangan yang comel nih nak pegang, tapi sebab fikir nak ambik data plan dan tak puas nak surf guna skrin kecik, so decide ambik one x jugak laa, tak sabarnya nak ada handphone baru.

so bosan-bosan boleh surf internet, bosan-bosan boleh bukak youtube, hehehe, sejak adik dah pindah balik Johor, rasa hidup nih sunyi aje, kalau dulu dia ada boleh gak gi tengok wayang ke, balik kerja ajak gi makan sushi ke, sekarang nih kalau nak gi mana-mana lepas balik kerja, jalan sorang-sorang aje laa.

macam semalam pergi sunway piramid, sorang-sorang aje, malas nak jalan tapi sebab nak cari jeans, so pusing-pusing jugak, akhirnya dapat 2 pasang, salah satu levis, brand seluar paling aku banned sebab suatu masa dulu bengang dengan seorang kawan yang sombong konon dia sorang je mampu beli dan pakai levis harga 300, ok time tuh student lagi, mana mampu nak pakai jeans 300/400 kan, tapi tak usah nak sombong, sekarang nih kerja dia biasa-biasa aje, jadi kerani akaun kat kampung dia, teringin nak tanya soalan kau mampu lagi ke nak pakai levis 300/400, hahaha

Tapi tak sampai hati nak tanya, sebab aku sedar rezeki nih Allah yang kasi, memang mungkin sekarang kita mampu beli dan pakai benda mahal-mahal tapi mana tau esok lusa, kita tak mampu lagi, so bersyukur dengan apa yang ada. setiap kelebihan yang kita ada mungkin ada kekurangan, mungkin kita nampak orang tuh macam best aje dapat pakai mahal-mahal tapi kita tak tau mungkin beli pakai credit card aje, hutang kat bank tak bayar lagi, ok mungkin ada gak orang yang betul-betul kaya tapi kita pun kaya jugak kan, kaya budi bahasa, kaya pahala, kaya anak-anak, hehehe

Saya? saya comel je, tak kaya pun, wekk

Sunday, March 3, 2013

Adam & Hawa

2 comments
03 Mac 2013 (10.22 pm)

Rindu nak menulis, sebenarnya malas nak menulis kisah sendiri, malas nak cerita apa-apa, sebab tak nak orang lain tau apa yang berlaku pada diri, low profile nampak, hehehe

sebenarnya ada suka, ada duka, yang duka tuh susah nak sembuh, bertambah satu lagi sejarah hitam dalam hidup, ok tak mau fikir, cuma kena lebih berhati-hati supaya pisang tak berbuah dua kali, sedihhh

yang best, adik lelaki dah kawin!! agak sibuk dengan persiapan kawin beberapa bulan nih, orang lain kawin, aku plak yang sibuk beli hantaran, tempah baju, macam laa aku yang nak kawin, alhamdulillah semua selamat, sangat penat ok, kenduri pun buat simple sgt, sbb baru buat sebelah perempuan, tak buat lagi sebelah lelaki, tak tau laa kalau sendiri kawin macam mana, mesti penat tak terkata.

bila mau kawin? soalan cepumas yang selalu orang tanya, aiyaa, jawapan selamat ialah insyallah tahun depan, sampaikan kawan terdekat kata nanti tahun depan tanya, mesti jawapan next year lagi, tunggu dan lihat aje ok.

ada satu part lagi yang best, rumah kedua tengah buat, ok boleh buat rumah persinggahan/rumah hari tua, itu pun kalau nak duduk situ laa, kalau tak buat homestay aje laa ye, boleh berhenti kerja dan duduk kampung tanam something yang boleh generate income tak? sure laa hidup tak akan mewah kan, tapi kehendak diri/masyarakat pandang duit aje kan?

whatever, orang yang dah bosan hidup akan cakap macam tuh, agak-agak berapa lama nak pulihkan semangat setelah sesuatu yang pahit berlaku kan? maafkan orang dan jangan salahkan diri, agak-agak berapa lama luka nih nak sembuh?

ok tak sabar nak tunggu rumah siap, fikiran positif aje yg blh buat aku teruskan hidup :) chaiyokk!!

jom layan novel adam & hawa

Followers

 

Klik Ye..

hyt Copyright 2008 Shoppaholic Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez Distributed by Blogger Blog Templates